Андрей Делчев към курсистите на БУП: Всяка вечер си задавайте въпроса какво добро сте направили днес за България

delchev

„Скъпи приятели, преди да си легнете вечер, си задавайте въпроса какво добро сте направили днес за България.” С тези думи юристът и член на управителния съвет на Българското училище за политика  „Димитър Паница”   Андрей Делчев се обърна към първокурсниците на Училището.  Делчев бе гост на новия випуск курсисти в края на третия ден от обучението им, за да им разкаже от първо лице за основателя на БУП – големия българин и дарител Дими Паница.

Делчев сподели, че всяка вечер Дими Паница се е чувал с друг голям българин – Иван Станчов, и разговорът им започвал с въпроса: „Ти какво добро направи днес за България?”

С нескрита емоция в гласа Андрей Делчев  сподели за запознанството си с Дими през далечната вече 1991 г., за огромното му желание и работата му по осъществяването на идеята в България да има Американски университет.

„Дими Паница произхождаше от интелигентно и заможно семейство. След като падна комунистическият режим в България, той успя да върне голяма част от собствеността на фамилията си и всичко това вложи в България. Част от първите заплати на преподавателите в Американския университет са платени от дарители, сред които е и Паница. Библиотечният фонд на същия университет е създаден с негови средства. Чрез фондацията си „Свободна и демократична България” той помагаше на много детски домове”, разказа пред първокурсниците Андрей Делчев и ги призова да даряват време и средства в каузи, в които вярват, за да оставят името си за поколенията.

Сред многобройните заслуги на Дими Паница за България Делчев отбеляза и връщането в страната на голям брой образовани и заможни българи, живеещи в чужбина. Сред тях са Иван Станчов, номинираният за Будител на 2018 г. проф. Минко Балкански, Анна Чапрашикова. Всички те са сред големите дарители и будители на съвременна България.

„Дими Паница умееше да си поставя високи цели и да увлича хората за тяхното реализиране. Имаше самачуствие като българин и се чувстваше равен на всички онези чужденци, с които се срещаше.  За мен няма значение, дали съм юрист и какво съм работил. Има значение, че се срещнах с Дими Паница, че му помагах във всички негови инициативи, че го обикнах като българин, патриот и възрожденец”, завърши разказа си Делчев под бурните аплодисменти на първокурсниците от Випуск 2019 г. на Българско училище за политика „Димитър Паница”.