Двадесети випуск започна обучението си в Националната програма на Българско училище за политика

Юбилейният двадесети Випуск 2022 започна обучението си в Националната програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика. След труден подбор сред общо четиридесетте курсисти на випуска място намериха представители на седем политически партии и коалиции. Сред тях са четирима народни представители, зам.-областен управител, зам.-председател на Общински съвет, общински съветник,  двама зам.-кметове на общини и др. Във Випуск 2022 са и безпартийни представители на неправителствени и професионални организации, на бизнеса, граждански лидери. 

Първият от  общо четирите обучителни курса започна на 27 март в хотел „Лион“-Боровец.  Той бе открит от изпълнителния директор на Българско училище за политика (БУП) д-р Иван Начев, който разказа за организацията,  нейният създател Дими Паница и целта на обучителната програма, която Училището създава и провежда вече 20 години. Веднага след официалното откриване вицепремиерът по климатични промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов гостува на курсистите.  Сандов отбеляза, че Българското училище за политика е изключително важно за страната ни и благодарение на него политици от различни партии и граждански лидери намират общ език. Вицепремиерът коментира международната ситуация в момента и говори за глобалната трансформация – дигитална и зелена. По думите му дигитализацията ще помогне и в  борбата с корупцията, и в пестенето на  ресурси. 

„Трудни са времената днес, но в трудни времена се взимат важни решения за бъдещето“, каза в заключение пред курсистите вицепремиерът Борислав Сандов. 

Веднага след срещата си с вицепремиера курсистите получиха и първата си задача, за изпълнението на която трябваше да работят през целия модул. Всеки един от четиридесетте участника изтекли листче с името на свои съвипускник. Задачата „Моят нов приятел“ накара всеки курсист незабележимо и без да буди подозрение да научи повече за своя колега и накрая да споделих наученото с всички.

На финала на първия работен ден ръководителят на магистърска програма „Политическа психология“  и зам.- председател на 43-тото Народно събрание Иван К. Иванов  говори пред курсистите за политическото лидерство, за личността и властта.