Вицепрезидентът пред новия випуск на БУП: Образованието е в основата на лидерството

„Образованието е в основата на лидерството, защото на лидера се налага да взима решения, които влияят върху повече хора  и той трябва да бъде добре образован и информиран“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред Випуск 2023 на Българското училище за политика(БУП).  Йотова бе последен лектор в първи курс от Националната програма „Управленски умения“ 2023. Курсът се  проведе от 23 до 26 април в Боровец и с него се сложи началото на обучението  на  новите курсисти. Според Йотова сред качествата на лидера е също умението да чуваш различното мнение.                                                                                           „Голяма част от тези, които днес взимат решенията, не желаят да чуят другите, а така няма как да се постигне компромис“, заяви вицепрезидентът и постави въпроса за границите на компромиса. „Голямо изкуство е постигането на компромис така, че да останеш верен на убежденията и да не проявиш безхарактерност“, подчерта тя. Йотова отбеляза умението да се носи отговорност за грешките и провалите като неизменно качество на истинския лидер. В продължилия над 3 часа разговор вицепрезидентът и курсистите обсъдиха широк кръг от проблеми – въпросът за лидерството и поемането на отговорност, актуалната политическа обстановка в България и проблемите пред държавата, отношенията с Република Северна Македония, членството в Шенген и еврозоната, войната в Украйна.

В предходните три учебни дни първокурсниците слушаха лекции и работиха по казуси в малки групи по още многои различни теми. Сред тях бяха функционирането на политическата система, поколенческите несъответствия и публичното управление, формулиране на послание и изготвяне на публична  реч, успешни преговори и управление на конфликти, успешна писмена комуникация.  Сред лекторите в учебната програма бяха преподаватели, водещи експерти и доказали се практици.

За 21-ва поредна година БУП организира и провежда Националната програма „Управленски умения“.  И през 2023 г. след тест и интервю в програмата място намериха  общо 40 политици и хора от гражданския сектор. Сред обучаемите има петима народни представители, председател на общински съвет и общински съветници, ръководител  на отдел на представителство на европейска институция в България, хора от неправителствени и професионални организации, от бизнеса и др.