Дипломатът и експерт по регионални конфликти Мирослав Зафиров бе специален гост на курсистите в Националната програма

Мирослав Зафиров, дипломат, експерт по регионални конфликти и служител на ООН бе специалния гост в първи курс на Национална програма „Управленски умения“  – 2022. Само часове след като пристигна от Доха в България Зафиров се срещна с Випуск 2022 на Българско училище за политика(БУП). Очаквано темата на разговор с него бе войната на Русия срещу  Украйна и възможни развития на конфликта.  Според Зафиров ситуацията с войната в Украйна е безкрайно сложна и най-важното е вратата за преговори между Русия и Украйна да остане отворена. „Страшното ще бъде, когато тази врата се затръшне. Ролята на посредниците е изключително важна. Винаги трябва да има някой, който да държи вратата отворена“, каза Зафиров и допълни, че се намираме в свят, който вече не е биполярен . Въпреки натоварения работен ден курсистите от новия випуск на БУП затрупаха госта с въпроси и срещата с него продължи повече от предвиденото. 

По-рано през този ден Випуск 2022 направи игри за изграждане на екип. В надпреварата курсистите проявиха креативност,  желание за победа, показаха и много таланти. В общо седем игри четири групи от състезатели преодоляваха предизвикателства сами, по двойки или като отбор в името на победата на групата. Игрите завършиха с класиране, но по-важното – с много смях, нови умения и нови приятелства.                                                                                                                                             

Като отбори обучаемите се учиха и да водят преговори, и да управляват конфликти. Под ръководството на фасилитатори от „Адженда Тренинг Солюшенс“ курсистите влезнаха в роли на отделни групи от индианско племе, обитавало земите на днешно Мексико. С помощта на реквизит и отделни задания групите трябваше да решават задачи, а накрая получиха обратна връзка за това как са се справили и какво са пропуснали, за да постигнат по-добри резултати.

В третия ден от първи курс на Националната програма бяха представени и резултатите от модулната задача „Моят нов приятел“. В тази индивидуална надпревара всички се бяха справили в различна степен, но всички  споделиха с випуска резултатите от своето „проучване“.