Министърът на здравеопазването бе специален гост в Националната програма „Управленски умения“

Проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването на България, бе специален гост на Випуск 2022 от Националната програма на Българското училище за политика. Дискусията с министър Сербезова отбеляза края на втория учебен ден от трети курс. Обучаемите чуха от проф. Сербезова за предизвикателствата, пред които е изправен един министър на здравеопазването и за очакванията на обществото към него. Преди това обаче здравният министър обърна специално внимание на спецификата на здравеопазването като каза, че зад всяко число в тази сфера се крие човешка съдба, конкретни хора и семействата им, чиито живот е повлиян от заболяване.  Като предизвикателства здравният министър посочи липсата понякога на адекватен политически анализ, на политическа воля, на комуникация, на  промяна на възприятията и  още, и още.

„Един министър на здравеопазването „наследява“ празно бюро, избирателно услужлива институционална памет и куп нерешени от години проблеми, които изискват незабавни действия. Няма наръчник за министри на здравеопазването, нито пък има приемственост.  Но най-важното – няма време…“, заяви проф. Сербезова.  След това тя отговори на многобройните въпроси на курсистите и дискутира с тях наболели проблеми в здравеопазването.

Вторият учебен ден започна така както и завърши – с интересни срещи и много нови знания за курсистите. Изпълнителният директор на Института за икономическа политика Явор Георгиев говори пред обучаемите за перспективите за развитие на икономиката ни, а  икономистът и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов запозна курсистите със структурата на националния бюджет и възможностите чрез него да се приоритизират публичните политики.

Специално място във втория учебен ден от Националната програма бе отделено на детското правосъдие. В панела „Реалност и (не)нужни реформи в детското правосъдие“ като лектори гостуваха доц. д-р Ива Пушкарова, преподавател по наказателно право в Софийски университет, адвокатът и експерт по детско правосъдие Иван Георгиев и Теодора Гандова. Доц. Пушкарова и Теодора Гандова изнесоха пред курсистите данни от направените от тях правен и социологически анализ за състоянието на детското правосъдие в България и нуждите от реформи в сферата.  Направените изследвания  и  образователния панел за курсистите са част от проекта „На фокус: Реформата в детското правосъдие“, по който Българското училище за политика работи.