Илияна Йотова пред курсистите на БУП: Темата за  българската външна политика липсва в публичния дебат

Темата за българската външна политика блести със своето отсъствие в публичния дебат. Темата не е сред водещите и в предизборната кампания. Често България търпи чужди решения, а не се опитва да бъде пълноценна част от процеса по вземане на решения на европейско и на световно ниво. Това заяви Илияна Йотова пред четвъртокурсниците от Випуск 2022 на Националната програма на Българското училище за политика (БУП). Вицепрезидентът на България бе първи гост лектор в последния обучителен модул за този випуск, който се проведе от 11 до 14 септември в Боровец. В изложението си пред четиридесетте курсисти Йотова разгледа българската външна политика в контекста на членството в Европейския съюз и НАТО. „Безспорно като част от тези съюзи България е равноправен член и участва във вземането на решения. Но страната ни трябва да има по-силна и по-категорична позиция, да говори с по-висок глас, а не да изпълнява чужди решения“, посочи вицепрезидентът. По отношение на европейската външна политика Йотова беше категорична, че тя отдавна се е превърнала от политика на инициативата в политика на реакцията. Поставените от вицепрезидента въпроси станаха предмет на оживена дискусия с курсистите.

Учебният ден за Випуск 2022 продължи със среща с евродепутатите Андрей Новаков и Петър Витанов. Двамата членове на Европейския парламент (ЕП) говориха за приоритетите на ЕП с оглед възстановяването от кризите. Конкретно Андрей Новаков се спря на европейските инвестиции за България до 2030 г. като  средство за правене на политики, а Петър Витанов – на зеления преход през 2022 г.

И двамата евродепутати развиха в подробности тезите си  и влязоха в дискусия с обучаемите в последвалите ателиета. След тях представител на всяко едно от ателиетата изложи накратко разгледаните теми и разказа за водените дискусии.