Мариана Тошева, Държавна агенция за бежанците: България е временна спирка за бежанците към Западна Европа

„България е временна спирка за бежанците към Западна Европа.“ Това каза в Боровец председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя откри тридневното обучение „За дом далеч от дома“ за завършили Българското училище за политика „Димитър Паница“. След като получат статут на бежанци, лицата, търсещи международна помощ в България, остават до 14 дни в центровете и се налага неправителствените организации да отговарят за това какви ще бъдат условията на живот и труд за тях. В повечето случаи заминават към Западна Европа. Причината се корени в това, че когато лице придобие статут на бежанец, получава и възможността да пътува свободно в Европа. Председателят на Държавната агенция за бежанците обяснява това, че малка част остават у нас, защото България няма национална политика за интеграцията на бежанците. Тошева споделя с тъга, че колкото по-малко бежанци има у нас, толкова ѝ е по-добре на държавата, тъй като не полага особени грижи за тях. Председателят на Държавната агенция за бежанците смята още, че 90% от лицата, придобили статут на бежанци, стават жертви на миграционния трафик. Държавната агенция за бежанците започва своята дейност у нас през 1993 г., като тогава 276 лица са потърсили закрила. До 31 октомври т.г. 19 546 души са поискали временно убежище у нас. Причината за това е кризата с мигранти в южната ни съседка. По думи на Тошева „Турция изнемогва с бежанците“.
Заради войната в Украйна над 140 000 украинци са поискали убежище у нас от началото на руската инвазия. До този момент около 9000 са украинците, които използват държавните помощи у нас. А над 40 000 сега се справят сами. Един от основните проблеми на Държавната агенция е липсата на финансов ресурс. Бюджетът им към Министерски съвет е 14 млн. лв., който включва лични лекари, преводачи от езиците от Близкия изток, психолози и необходимите грижи и нужди за лицата в центровете. Част от екипа им работи по фондове, а заради изтичащ проект, през януари и февруари 2023 г. ще бъдат освободени  76 души.
Мариана Тошева определя като крайна необходимост местната власт да започва да приема грижата за бежанците по примера на Германия. Така, когато това стане приоритет, ще бъде овладяна агресията у бежанците, ще се повиши и желанието им да научат български език и да се развиват у нас.

В обучението в Боровец участват 20 алумни на Българското училище за политика „Димитър Паница“ от различни випуски. Сред тях са директори и служители на неправителствени организации, директор на комплекс за социални услуги, преподаватели в университети, държавни и общински служители, съдии, адвокати и др. Обучението цели да развие и повиши капацитета на гражданските лидери за ефективна помощ и подкрепа на бежанци и мигранти в България, както и да създаде работна мрежа между тях.

Проект „За дом далеч от дома – развитие на капацитета на граждански лидери за помощ и подкрепа на бежанците в България“ се осъществява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Повече подробности можете да разберете тук.